Älsklings kompis kär i mig???

Just nu är jag helt själv medans älskling och hans kompis sitter och kollar på en skräckfilm.  Men om hans kompis kommer och pratar och hellre är nära mig än att vara och spela med älskling kan det tyda på att han gillar mig?? Alltså jag gillar inte honom alls på det sättet. Eftersom att jag har den bästa killen i mina ögon. Tycker bara att de skulle kännas jobbigt om han skulle vara intresserad av mig, eftersom jag inte är det av honom.  Jag sitter och är orolig eftersom jag ska till sjukhuset i morgon. Tänker inte avslöja något fören nyårsafton eller några dagar efter.


Men lite frågor som jag skulle vilja ha hjälp med att svara på :
  1. Hur ska jag säga till älskling hur jag tycker de känns med hans kompis när han verkar hellre vara med mig?
  2. Vad tror ni att jag ska berätta för er på nyår eller någon dag efter ?
  3. Hur ska man säga till sin mormor att man i bland önskar att man kunde få vara med sin mormor och kunna få bara vara med henne några dagar i veckan ? Utan att såra morfar som jag inte har kontakt med längre..
  4. Vad ska ni göra på nyår? =)
  5. Något förslag på vad man kan ge älskling i födelsedagspresent?
  6. OCh Va kan man ge till farmor och farfar i födelsedagspresent?

Mååånga födelsedagar som kommer upp nu. Egentligen fyller min pappa år i dag med. Vilket är lite jobbigt, eftersom att man alltid har kunnat ge han saker... Men nu, inte något.. :/


Utan dator bra länge:O

Min dator gick sönder för ett tag sen och då fick jag vänta tills på julafton med att köpa en ny eller jaa. Jag fick en av farmor och farfar =D

Och fick en vovve! =D Av älskling då rå ^^ Häärligt som tusan! fick en liten labrador ^^ Underbart! KAn komma bilder på den lilla sen, hon heter kita^^ Världens mysigaste  valpis :D:D Och sen så har jag en överraskning som jag kommer att avslöja sen ;) Gissa någon? =)

Va har ni fått i julklapp då :)?

Puss!

Bebis, eller bara vara mig?

Just nu är det en deppig period. Väntar på att min reborndocka ska bli klar.  Men den blir klar i februari, vilket jag längtar massor över! Kanske kan vasra en trygghet och kännas bättre för mig för att jag gjorde ett dumt val som  jag tycker. Suuger jävla massa om jag får säga så. Men Barn blir det senare, hoppas på att den ska bli väldigt snart ^^ Om man har den turen som man säger^^.

Min fästman har nyss gått och lagt sig ^^ Så nu ska jag kolla lite på tv innan jag ska sova, har sista dagen i skolan  i morgon och då får vi betygen! Vet att jag har bara VG och MVG i dessa ämnen som har slutat^^ I am fucking awsume ;)


Frågestund från i dag till 19 dec ^^ Länka gärna bloggen och be folk att ställa frågor om de har några :D

Jadå, då blev det lite ändringar med mitt liv ^^

En rätt massa ändrigar i mitt liv just nu ^^ Kan bli så att jag kanske får bebis mkt tidigare än beräknat ^^ Vi ska kolla hur möjligheterna är för mig med skolan, hur jag kan lägga upp så jag kan ta studenten 2013  utan att behöva gå om ^^ .

Ska åka och köpa en kanin i morgon :D Fett nice :D Längtar som en toka ja ;D..

Ja, vad ska jag säga mera då? Jag har börjat hos en ny psykolog, börjat få mer grepp igen om mitt liv. Att börja må bättre så småning om ^^ Massor som har blivit ändrat sen sist. bara på några dagar alltså! De e sjukt! Va fort  allting kan gå. Men har de bästa omkring mig i alla fall. Men jag har en viss saknad ändå, och det är mamma. Men ska åka och sätta ljus hos  henne i morgon. Och hoppas att hennes fina ängel finns kvar  hos dig mamma<3 jag älskar dig en väldans massa.

Fick även reda på att pappa har börjat att dejta igen. Vilket kan vara bra, han kanske vill ha mig i hans liv igen, eller om han skaffar en ny familj. Vet ingenting längre.  men nu kommer min älskling<3 :D

Natti! :D

Lite bättre dag i dag.

Mår lite bättre i dag, har pratat med en tjej som gjorde abort för 4 år den som också mår dåligt fortfarande  efter hennes abort. Vilket jag kan förstå henne i. På onsdag ska jag träffa en kurator och prata om mina problem. 

Frågestund? Någon som e intresserad av att fråga något? Bara att skriva så kan jag svara på alla frågor ^^

Sprid gärna bloggen vidare till människor. Så kanske detta kan vara till någon hjälp ^^

prick 6 månader sen i dag:( <3

Om en månad så skulle jag egentligen ha fått en liten bebis. Åååååångrar stooort nu!  Men om något år så kanske det blir att vara gravid igen, jag går ju andra året nu, eftersom jag började skolan ett år tidigare. Så min fästman har ju jobb och han kollar på ett hus åt oss just nu. Vi ska bo på landet och farmor och farfar har kollat på en valpis åt mig nu med ;D !
Men det är pappa som ska betala den, eftersom att jag även är skriven där så måste pappa betala för mig så länge jag bor med dem.


Ska ha en frågestund, så det är bara att skriva en massa frågor :D


En till joobbig dag!

16åring, får knappt lugn och ro för alla som tror att dem kan bestämma över mig och mitt beslut. Men jag vet att jag gjorde  bort mig lite för det beslutet jag gjorde, men jag har ändå inte någon kontakt med min pappa som kastade ut mig. När jag vet att han ska komma så håller jag mig hellre borta i stället för att känna att hans hat mot mig ska bli ännu värre. Inför farmor och farfar så vill jag bara vara lycklig! Farmor och Farfar stöttade mig också hela vägen. Sånt som min pappa aldrig har gjort för mig, sen min mamma dog så har allting bara blivit värre!
Och några frågor som jag genast kan svara på i från min gamla blogg är :
  • Hur kan man ångra sig när man själv har gjort valet?
    -ganska lätt! Man gör det som känns rätt, och sen kan man ju bara önska att man skulle ha valt annorlunda. Men vad ska man göra som 15årig som inte ens får göra så mkt för hennes pappa? Testa lev det livet jag har levt innan jag fick bo hos farmor och Farfar!
  • Om du hade behållt barnet, hur skulle din relation sett ut i dag?
    - Också en rätt självklart svar, skulle typ vara ganska fet och min fästman skulle ha älskat mig lika mycket som han gör nu, visst. Han ville vänta med barn. Men han skulle alltid ha hjälpt mig och varit den pappan han skulle/ska vara sen. Han är ingen sån person som skulle tvinga mig att göra en abort!
  • Ska du inte försöka ta kontakt med din pappa?
    -Nej, det var han som inte ville ha mig, utan han vill bara att jag skulle försvinna ut ur hans liv. Vilket jag inte kallar för pappa. Farmor och Farfar är mer som mina föräldrar än va han någonsin har varit. Och sen jag flyttade har han även börjat att dejta på nytt hade han sagt till farmor och farfar. ÄVen till min storasyster som jag älskar en massa. Hon har själv barn och de andra är på väg.
  • Din storasyster, vad heter hon och hur gammal e hon?
    - min syster heter Jenny, och är 25 år.

 

På tal om annat, att jag har funderat på om man ska lägga ut lite mera fakta om kirurgisk abort och medicinsk abort, lägger upp lite nu så får ni skriva va ni tycker! =)

 

Tema

Abort

Abort innebär att graviditeten avbryts. Du har rätt att få abort, men det kan vara ett svårt beslut. Det är bra om du pratar med någon du har förtroende för. Det finns olika metoder beroende på hur långt du gått i graviditeten. Risken för komplikationer är mindre ju tidigare aborten görs. Det finns flera mottagningar som kan hjälpa dig i processen och med själva aborten.

Se filmen om abort Se filmen om abort Illustratör: Svenska Grafikbyrån Visa film

I Sverige har vi fri abort och kvinnan har rätt att själv fatta beslut om sin kropp. Om du är tveksam till om du vill behålla barnet kan det vara bra att prata med någon som du har förtroende för, till exempel en nära vän eller en familjemedlem. För även om du har rätt att göra abort så kan det vara ett svårt beslut.

Du kan också tala med din barnmorska eller en kurator, ungdomsmottagningen eller kvinnokliniken. De hjälper dig med telefonnummer till abortmottagningar.

Även om du har bestämt dig för en abort kan det vara bra att prata med en kurator.

Det går att ångra sig när som helst före själva aborten.

Rätt till abort

I Sverige har en kvinna rätt till abort tíll och med graviditetsvecka 18. Efter vecka 18 tillåts abort endast om det finns särskilda skäl eller om barnet är svårt skadat. En speciell utredning görs och du måste ha Socialstyrelsens godkännande. Efter vecka 22 bedöms barnet kunna leva utanför sin mammas kropp och då är det inte längre tillåtet att göra abort.

Det finns ingen åldersgräns hos kvinnan för att göra abort. Om du är under 18 år bör föräldrarna veta om det, om det inte finns speciella skäl att hålla aborten hemlig.

Rätten till abort i Sverige gäller alla kvinnor oberoende om du är svensk medborgare eller inte och oberoende om du är bosatt i Sverige eller inte. Du har också rätt till en auktoriserad tolk om du inte har svenska som modersmål.

Förberedelser

Före aborten görs en noggrann undersökning för att fastställa hur långt graviditeten gått, om du är frisk eller om det exempelvis behövs någon antibiotika för att förebygga infektion efter aborten. Vid besöket diskuteras också vilket preventivmedel som kan passa dig efter aborten.

Aborten görs på en kvinnoklinik på ett sjukhus eller på en mottagning.

Så går det till

Medicinsk

Fram till den nionde veckan efter senaste mensens första dag rekommenderas i första hand så kallad medicinsk abort. Aborten utförs i två steg:

  1. Aborten inleds på sjukhuset/mottagningen med att du får hormontabletter.
  2. En till tre dagar senare får du andra hormontabletter. Antingen en sort du kan svälja eller som så kallade slidpiller som du ska föra in i slidan. Detta kan du välja att göra hemma eller på sjukhuset/mottagningen. Diskutera med personalen vilket som passar dig bäst.

Hormonet framkallar livmodersammandragningar som leder till ett missfall. Om allt går som det ska behöver du inte göra något mer. I sällsynta fall kan det behövas en skrapning.

Kirurgisk

Det är också möjligt att göra en kirurgisk abort tidigt i graviditeten, en så kallad skrapning. En kirurgisk abort kan göras till och med vecka 12.

Man använder narkos eller lokalbedövning, ibland efter några timmars förbehandling med hormon. Om allt går som det ska behöver du inte göra något mer. I enstaka fall kan det behövas ytterligare en skrapning.

Sen abort

Efter den tolfte veckan görs abort med den så kallade två-stegs-metoden, vilket innebär att man framkallar abort genom tabletter. Då graviditeten är längre gången kan det upplevas mer smärtsamt. Du får alltid smärtlindring efter dina behov. Efteråt behöver man ibland också göra en skrapning.

Eftervård

Efter en medicinsk abort uppstår en blödning. Den är något rikligare än mens och varar i cirka två till fyra veckor. Efter en kirurgisk abort blöder man oftast inte lika länge.

För att undvika infektioner ska man inte bada, använda tampong eller ha samlag så länge blödningen pågår. Duscha går bra.

Graviditetsillamående brukar gå över direkt efter aborten.

Två till fyra veckor efter att du genomgått en medicinsk abort kontrollerar en barnmorska eller läkare att graviditeten verkligen har blivit avbruten och att allt är som det ska. Även efter en kirurgisk abort ska du erbjudas en efterkontroll.

Sex

När blödningen har slutat kan du ha sex igen.

Risker

Den vanligaste orsaken till besvär efter en abort är att rester av moderkakan finns kvar i livmodern. När det händer kan du få blödningar som fortsätter i flera veckor.

Om en undersökning visar att rester av moderkakan finns kvar får du göra en skrapning. Det händer vid tre till fyra procent av alla aborter. Risken är ungefär lika stor vid en kirurgisk abort som vid en medicinsk.

Den vanligaste komplikationen vid abort är annars infektion i livmodern, vilket drabbar någon procent av alla som gjort abort.

Risken för komplikationer i form av blödning och infektion är mindre vid en medicinsk abort än vid en kirurgisk.

Risken för att inte kunna få barn i framtiden är mycket liten, mindre än en på tusen. Det gäller oavsett om det är en medicinsk eller en kirurgisk abort.

Kostnad

Du betalar samma avgifter oavsett om du går till den landstingsdrivna vården eller till någon privat vårdgivare som landstinget har avtal med.

Väcker känslor

En abort kan väcka många känslor. Det är viktigt att tala om det som hänt och att dela erfarenheten med någon som man känner förtroende för.

Ibland kan professionell hjälp vara nödvändig för att komma vidare. Kuratorn ska finnas tillgänglig för samtal så länge du behöver det och kan också förmedla kontakt med annan behandling om du så önskar.

Vill du veta mer, vänd dig till mödrahälsovården eller hör efter på mottagningen där aborten utfördes.

Fråga om råd

Om du undrar över något kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på Vårdguidens e-tjänst Mina vårdkontakter.

Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, ring Vårdguiden på telefon 08-320 100. De som svarar kan även tala om på vilken vårdcentral du är listad.

För råd på arabiska, ring 08-528 528 38.

Här på vårdguiden hittar du adress och telefonnummer till en abortmottagning, barnmorskemottagning, gynekolog och ungdomsmottagning. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via Vårdguidens e-tjänst Mina vårdkontakter.

 

bort

Sammanfattning

Allmänt

Att göra en abort innebär att man avbryter en graviditet. Som kvinna har man rätt att själv fatta beslut om abort till och med graviditetsvecka 18. Därefter behöver det finnas särskilda skäl för att man ska få göra en abort.

Det är mycket ovanligt att man får några allvarliga komplikationer efter en abort.

Förberedelser

Man kan ha behov av att få prata och få stöd både när man ska besluta sig om abort och efter att den är genomförd.

Hur går behandlingen till?

Beroende på hur långt graviditeten har gått kan man antingen göra en abort med läkemedel i form av tabletter eller med operation.

Abort med läkemedel görs till och med graviditetsvecka nio. Man får tabletter att ta via munnen och slidan. Mellan vecka nio och tolv görs aborten oftast med en operation.

Från vecka tolv görs abort med läkemedel i form av tabletter att ta via munnen och slidan. Oftast ligger man då på sjukhus.

Hur mår man efteråt?

De flesta som genomgår en abort mår bra och känner sig lättade efter behandlingen. En del kan däremot bli nedstämda, och då är det viktigt att prata om det som man har varit med om. Genom vården kan man få träffa en psykolog eller kurator.

Kvinnans beslut

Alla har sina personliga skäl

Varje kvinna har sina personliga skäl till att välja att avbryta en graviditet. De allra flesta har bestämt sig för att göra abort redan innan de har fått besked om att de är gravida, och känner sig lättade efteråt. En del tycker att det är ett svårt beslut och kan behöva fundera längre. Om man behöver stöd i detta skede kan sjukvården ordna kontakt med en kurator eller barnmorska.

Kvinnans beslut

Enligt abortlagen har kvinnan själv rätt att ta beslut om en abort till och med graviditetsvecka 18, det vill säga innan den artonde graviditetsveckans slut. I kontakten med vården behöver man inte tala om varför man vill göra abort och man ska inte bli ifrågasatt. Om man vill göra en abort från och med den 19:e graviditetsveckan krävs tillstånd av Socialstyrelsen och att det finns särskilda skäl för att göra aborten.

Samtalsstöd före och efter abort

Man kan ha ett behov av att prata och få stöd både när man står inför beslutet om abort, och i efterhand när aborten är genomförd. En del får stöd av sin partner, någon närstående eller vän.

Vården erbjuder också möjlighet att få samtalsstöd. Ibland kan det kännas skönt att få tala med någon som är van vid den här typen av funderingar. Det kan till exempel vara en kurator eller psykolog på kvinnokliniken eller en barnmorska på mödravårdscentralen. Många har funderingar som till exempel ”Vad betyder det för mig om jag gör aborten?”, ”Kommer jag att ångra mig?”, ”Kan jag bli med barn igen?” eller ”Är det här verkligen min egen önskan eller har jag blivit påverkad av någon annan?”.

Man kan träffa en kurator eller barnmorska, själv eller tillsammans med sin partner om man har någon. Även mannen har rätt att ensam få samtalsstöd. Om man vill få ett samtal bokar man tid för detta genom abortmottagningen. Rådgivningen är kostnadsfri.

Abort när man är under 18 år

Om man är mellan 15 och 18 år har man rätt att självständigt fatta beslut om att avbryta graviditeten, utan att föräldrarna får veta om det. Det är ändå viktigt att man som tonåring talar med sina föräldrar eller någon annan vuxen person som man har förtroende för, till exempel i skolan. Man väljer sedan själv om man ska göra abort eller inte.

Om man är under 15 år är man enligt lagen minderårig och föräldrar eller vårdnadshavare måste vara med och fatta beslut. Men det är inte alltid ett absolut krav. Är man gravid, under 15 år och absolut inte vill att ens föräldrar ska veta om det, så kan vårdpersonalen välja att inte tala med dem. Då kan man istället bli erbjuden hjälp av kurator eller en annan stödperson.

Särskilt tillstånd för sen abort

Om graviditeten har gått längre än vecka 18 och man vill göra abort måste man ansöka om tillstånd från Socialstyrelsen. För att man ska få tillstånd att göra en sen abort krävs att det finns särskilda skäl.

Man kan få tillåtelse att göra abort fram till vecka 22. Gränsen är satt vid den tidpunkten för att fostret senare än så kan klara sig utanför mammans kropp. Men om fostret är svårt missbildat kan man få göra abort senare än så. Även då tas hänsyn till fostrets möjligheter att överleva utanför mammans kropp.

För att få göra en sen abort måste man söka tillstånd hos Socialstyrelsen. Ansökan måste kompletteras med ett utlåtande, både från en läkare och en kurator. Enligt lagen måste man träffa en kurator före en abort efter vecka 18. Hos Socialstyrelsen bedöms ansökan av det rättsliga rådet som består av läkare, jurister och lekmän.

Hur går en abort till?

Vart ska man vända sig?

Om man överväger att göra en abort ringer man en abortmottagning och bokar tid för samtal och bedömning. Man kan också kontakta vårdcentralen, mödravårdscentralen, en ungdomsmottagning eller en gynekolog. Där kan man få hjälp att ta kontakt med en abortmottagning. Abortmottagningar finns på sjukhusens kvinnokliniker och vid vissa större gynekologiska mottagningar.

Oftast får man prata med en barnmorska eller en kurator vid ett första telefonsamtal till mottagningen och får redan då möjlighet till rådgivning. Vid bokningen av ett besök är det bra om man kan ange tidpunkten för sin senaste mens, så att personalen på mottagningen kan bedöma hur långt graviditeten har gått och utifrån det ge rätt information. Om man har en partner kan han eller hon följa med för gemensamt eller enskilt samtal hos en kurator, om man vill det.

På abortmottagningen

Abortmottagningen försöker ha så korta väntetider som möjligt eftersom en graviditet blir mer påtaglig för varje dag som går och det kan kännas jobbigt om man har bestämt sig för att göra abort. Det är också bättre om behandlingen görs så tidigt som möjligt.

På abortmottagningen bedömer en läkare hur långt graviditeten har gått. Ibland tas ett prov från livmoderhalsen för att undersöka om man har någon infektion, eftersom det är viktigt att eventuella infektioner behandlas före aborten. Läkaren brukar göra en ultraljudsundersökning genom slidan, så kallat vaginalt ultraljud, för att kunna bestämma graviditetslängden och utesluta utomkvedshavandeskap.

Redan före aborten kommer läkaren eller barnmorskan att vilja diskutera vilka preventivmedel man vill använda i framtiden. Man har rätt att själv bestämma om man vill skaffa sig preventivmedel och i så fall vilken typ av skydd.

Val av abortmetod

Det finns olika metoder för att göra abort. Till och med vecka nio kan abort göras med hjälp av läkemedel eller med en operation. Mellan vecka nio och tolv görs aborten oftast med en operation. Senare aborter görs också med hjälp av läkemedel.

När läkaren har gjort sin bedömning av hur långt graviditeten har gått, informerar läkaren om de olika metoderna och vilken av dem som passar bäst. Om man är frisk och kommer till mottagningen före graviditetsvecka nio kan man själv välja vilken metod man föredrar.

Abort med hjälp av läkemedel

Abort med hjälp av läkemedel, så kallad medicinsk abort, görs till och med graviditetsvecka nio. På en del ställen i landet används metoden till och med vecka tolv. Man får information om vad som gäller på just den klinik man vänder sig till.

Vid ett besök på abortmottagningen får man en tablett som förbereder livmodern. När man har tagit tabletten får man gå hem. Oftast känner man inte någonting efter den första tabletten, men en del kan få en blödning eller känna hur musklerna i livmodern drar ihop sig. För att slippa eventuella biverkningar, till exempel trötthet, illamående och magont, är det bra att inte ta tabletterna på fastande mage.

Efter ett till två dygn kommer man tillbaka till abortkliniken. Då tar man ett nytt läkemedel, antingen som tabletter som man sväljer eller så kallade slidtabletter som man för upp i slidan. Läkemedlet sätter igång livmoderns sammandragningar. Efter några timmar börjar man att blöda, ibland ganska mycket. Det är nu som fostret stöts ut och aborten fullbordas. Många kvinnor får ont när aborten sker och får då någon typ av smärtstillande läkemedel. Ofta brukar det räcka med värktabletter, men ibland kan man få en smärtlindrande spruta. Man kan åka hem samma dag.

Det går också att slutföra aborten hemma, en så kallad hemabort. Då får man med sig hem den andra omgången tabletter tillsammans med smärtstillande läkemedel. Hemabort passar inte för alla. Exempel på krav som abortmottagningen kan ställa är att man bor nära och inte är under 18 år. Man ska också lätt kunna få kontakt med sjukhuset om det uppstår problem.

Efter abort med hjälp av läkemedel

Det är viktigt att man gör ett återbesök hos en gynekolog eller en barnmorska två till fyra veckor efter aborten. Då kontrolleras att behandlingen har fungerat och att ingenting finns kvar i livmodern. Skulle det finnas rester av moderkakan, fosterhinnor, eller blod behöver man ibland göra en så kallad skrapning. Om det finns rester kvar märks det genom att blödningen inte avstannar som den ska.

Vid en skrapning blir man nedsövd eller får lokalbedövning. Ett instrument förs in i livmodern och de rester som kan finnas kvar sugs ut. När livmodern är helt tömd och väl sammandragen minskar risken för infektioner.

Blödningen är ofta rikligare än vad man blöder i vanliga fall vid mens. Efter aborten brukar man blöda två till fyra veckor.

En abort som framkallas med läkemedel kan liknas vid ett missfall. Läkemedlen som används kallas ibland för abortpiller. Det är inte samma sak som så kallat akut-p-piller, som man kan ta senast tre dagar efter ett oskyddat samlag.

Abort med hjälp av operation

Till och med graviditetsvecka 12 kan aborten göras med hjälp av en operation, så kallad kirurgisk abort. Längre fram i graviditeten är fostret för stort för att man ska kunna använda denna metod.

Man kommer till kliniken på morgonen samma dag som aborten ska utföras. Från ungefär midnatt kvällen innan ska man inte äta och dricka, eftersom magen ska vara tom vid operationen. Oftast får man ett läkemedel före operationen som ska mjuka upp livmoderhalsen. Man kan antingen få det som en slidtablett eller en tablett som man lägger under tungan eller sväljer.

Man är oftast sövd när operationen genomförs men ibland får man lokalbedövning. Läkaren för in ett instrument som är kopplat till en sug. Försiktigt sugs foster och moderkaka ut ur livmodern. Själva aborten tar allt som allt ungefär 20 minuter.

Efter abort med hjälp av operation

När aborten är klar stannar man kvar på kliniken några timmar för att hämta sig. Man kan ha ont efteråt, en smärta som påminner om mensvärk. För att lindra smärtan kan man få värktabletter eller en spruta med smärtlindrande läkemedel.

Efter aborten blöder man oftast sparsamt under två veckor. Man blöder oftast mindre efter en abort med hjälp av operation än efter en abort med hjälp av läkemedel.

Abort efter vecka 12

När graviditeten har passerat vecka 12 görs inte längre abort med hjälp av operation utan det blir istället en behandling med läkemedel. Det är samma sorts tabletter som används vid tidig abort, men i högre doser.

På abortmottagningen får man först tabletter, så kallade abortpiller, som förbereder livmodern för sammandragningar.

Efter två dygn kommer man tillbaka till abortmottagningen och får upprepade behandlingar med tabletter som innehåller läkemedlet prostaglandin. Den första dosen får man som slidpiller och de övriga doserna via munnen. Läkemedlen sätter igång livmoderns sammandragningar så att fostret så småningom stöts ut. Den här processen kan ta tid. Läkaren kan ha svårt att i förväg säga exakt hur många timmar, men man kan räkna med att det tar från sex timmar upp till ett dygn. Det liknar en förlossning på det sättet att man får värkar som kommer regelbundet och det gör ont på samma sätt som det gör när man föder barn.

Under den här tiden är man inlagd på sjukhuset för att kunna få smärtlindring. Det kan göra ont, och det är inte ovanligt att man mår illa och kräks när man har värkar. Har man inte fött barn tidigare tar det längre tid. Värkarna gör livmoderhalsen mjuk för att den ska kunna vidga sig och låta fostret passera ut.

Man får ofta dropp under aborten. Då förs en liten tunn plastslang som kallas venkateter in i ett blodkärl i handen, armen, foten eller benet. Genom venkatetern får man läkemedel om man måste sövas. Det kan bli aktuellt om inte moderkakan släpper efter att fostret har stötts ut och en skrapning måste göras. När aborten är klar undersöker läkaren livmodern. Om rester av moderkakan finns kvar kan en skrapning av livmodern behöva göras.

Det händer att man kan få mjölk i brösten efter en sen abort. Därför brukar man få ett läkemedel som stoppar mjölkbildningen.

Efter en abort

Man blöder i ett par veckor efter en abort, och det är bra att skydda livmodern från infektioner så länge blödningen pågår. För att vara säker på att inte få en infektion kan man till exempel avstå från samlag, badande och att använda tamponger.

Man kan också ha ont efter aborten. Om smärtorna skulle bli värre eller om man får feber ska man kontakta kvinnokliniken igen.

Preventivmedel

Efter en abort kan ägglossningen komma igång redan efter tio dagar. Om man vill undvika risken för att bli gravid bör man därför börja med preventivmedel inom fem dagar efter aborten. Om man använder p-piller kan man börja ta dem redan dagen efter aborten. P-stav och p-spruta kan man få innan man lämnar sjukhuset eller kliniken efter aborten.

En spiral kan man få insatt vid återbesöket efter aborten, eller samtidigt om man gör en kirurgisk abort.

Komplikationer efter abort

Det är ovanligt med allvarliga komplikationer efter en abort eftersom de flesta aborter görs tidigt i graviditeten. Risken för att få besvär efter en abort ökar ju senare i graviditeten den görs.

Den vanligaste orsaken till att man får besvär efter en abort är att rester av moderkakan finns kvar i livmodern. Det visar sig genom långdragna blödningar som inte slutar. Vad som är en långdragen blödning är individuellt, men har man blött i flera veckor bör man kontakta en läkare. Visar en undersökning att det finns rester av moderkakan kvar i livmodern får man genomgå en skrapning.

Risken för att man får en infektion efter en abort med hjälp av operation är något större än efter en abort med hjälp av läkemedel. Men det är väldigt ovanligt att en abort genom operation påverkar förmågan att få barn i framtiden. Efter en abort kan man i sällsynta fall få en livmoderinflammation. Har man ont i magen, feber och får illaluktande och eventuellt blodblandade flytningar efter en abort kan det vara tecken på livmoderinflammation, och då ska man kontakta en läkare. Behandlingar mot livmoderinflammation är antibiotika och läkemedel som gör att livmodern dras samman.

En ovanlig komplikation som kan inträffa vid abort med hjälp av operation är att livmodern skadas. Vid operationen förs ett instrument in i livmodern och om det förs in för långt och går igenom livmoderväggen skadas livmodern. Då kontrollerar läkaren genom en titthålsoperation att inte tarmen eller andra organ har skadats av instrumenten. Aborten kan alltid fullföljas, ibland med tablettbehandling. Livmodern läker ihop av sig själv.

Känslor efter abort

De allra flesta som genomgår en abort mår bra efteråt. Den oönskade graviditeten har varit ett problem och man känner sig därför lättad efter behandlingen.

Någon enstaka kan känna sig nedstämd efteråt. På sjukhuset där man har gjort aborten kan man då få träffa en psykolog eller kurator för samtal.

 

 

Medicinsk Abort:

Medicinsk abort

Hur går medicinsk abort till?
Medicinsk abort är möjlig att genomföra innan graviditeten är 9 veckor. Graviditetslängden fastställs vid läkarbesöket som föregår aborten. Behandlingen sker i två steg. Du får först ett läkemedel i tablettform som  leder till att graviditetens tillväxt avstannar. Två dygn senare får du ett annat läkemedel som framkallar sammandragningar så att graviditeten stöts ut, som vid ett missfall.

Att ta läkemedlet som startar aborten (=dag 1)
Det krävs ingen förberedelse inför denna del av behandlingen. Många gravida mår illa och har lätt för att kräkas. När du har svalt tabletterna är det viktigt att Du inte kräks inom den närmaste timmen, eftersom det kan göra att metoden inte fungerar.

Dagen emellan behandlingarna (=dag 2)
De flesta märker inte att graviditeten avstannar, men några börjar att blöda och får menssmärta. Mot smärta kan Du ta Ipren, Ibumetin eller Alvedon som finns att köpa receptfritt på apoteket. I sällsynta fall kan Du få mycket ont och blöda rikligt. Då måste Du kontakta sjukhuset för att få rådgivning, Du kan behöva komma akut. Telefonnummer till Gynekologmottagningen Uddevalla sjukhus, avdelningsmottagning 52, NÄL eller avdelning 45, NÄL finns på sidan kontakt kvinnokliniken.
Att avbryta en graviditet är aldrig ett enkelt beslut. Det väcker många tankar och frågor som Du tidigare kanske inte har ställts inför. Om Du behöver dela dina tankar med någon denna dag, så tveka inte att ringa mottagningen.

Aborten (=dag 3)
Beroende på din ålder, sociala situation och hur många veckor din graviditet uppnått, kan man planera in en s k hemabort eller vård på abortmottagningen över denna dag.
Denna dag får Du livmoderssammandragande- och smärtstillande läkemedel. Efter några timmar får de allra flesta menstruationsliknande smärta och blödning, oftast rikligare än menstruationen och med  koagler/klumpar. Ett fåtal kvinnor börjar inte blöda eller känna smärta under dessa timmar. Blödningen kommer då senare, under det kommande dygnet.
Om du har valt att vara hemm aunder denna dag är det mycket viktigt at du har tillsyn och hjälp av någon du känner dig trygg med.
Om du/vi valt behandling inneliggande över dagen - vanligen 5-6 timmars vårdbehov - får du gärna ta med en vän eller anhörig som stöd och sällskap.
Ta också med:

  • Bekväma kläder och extra trosor.
  • Patientbricka.
  • Ev. något att läsa eller något annat att göra.

Du får lämna sjukhuset på eftermiddagen efter samtal med en sjuksköterska. Räkna inte med att du kan köra bil denna dag, eftersom det kan bli nödvändigt att ge Dig smärtlindrande medicin som är olämplig att kombinera med bilkörning.
Har Du valt p-piller som preventivmedel kan Du ta första tabletten nästa morgon.

Efter aborten
Blödningen kommer de närmaste 1-2 dygnen att vara som en riklig mens som sedan avtar gradvis.
Skulle blödningen bli mycket rikligare än Din normala menstruation, så att det kommer handflatestora koagler/klumpar, eller om Du känner yrsel eller annat obehag ska Du höra av Dig för att få rådgivning om vad Du ska göra. Du kan behöva undersökas av läkare.
Det är normalt att därefter blöda sparsamt mellan 2-4 veckor. Medan blödningen pågår ska Du, för att inte få en infektion, undvika att föra in något i slidan. Använd därför inte tamponger, undvik samlag och bad. Feber, nytillkomna smärtor eller tilltagande blödning kan vara tecken på en infektion. Mot smärta kan Du ta Ipren, Ibumetin eller Alvedon.

Det är ovanligt att komplikationer inträffar
men det är viktigt att Du känner till vad som kan hända:

  • Du kan få en infektion efteråt. Se ovan!
    Då behöver Du antibiotikabehandling.
  • Det händer att blödningen blir riklig och långvarig. Då behöver ibland  en smärre operation göras, en s k skrapning.
  • Det händer någon gång att man inte lyckas avbryta graviditeten. Detta  kontrolleras med hjälp av graviditetstest efter ungefär 4 veckor. Personalen på Abortmottagningen kommer överens med dig om hur ni skall göra angående graviditetstestet. Antingen ringer du på utsatt dag och meddelar resultatet eller också kommer du på ett sköterskebesök och tar ett test.

 

Ja det är typ all bra fakta jag kan hitta om det, men gör gärna så att ni läser och så kan ni kanske förstå mig lite mera i allt. Ni osm inte vet så hilma mkt om det kan det ju vara bra att få veta lite.

En hemlighet som jag har hållt är att jag har en reborn Docka. Det är som en riktig bebis, den ser så ut i alla fall. Det gör så jag mår lite bättre, men inte särskillt mycket. Men min sambo köpte en sån åt mig för i sommras så såg vi en dokumentär om det, och då köpte han en åt mig, fick välja allting själv. Och det har fått mig lite på fötter. Även så går jag och pratar med en psykolog var 14:de dag. Vilket hjälper massa!

 

Puss // Frida!

 


Ny blogg igen!

Jag har bytt blogg igen för att jag inte orkar höra att jag inte är någon bra människa. Jag är snart 16 år och kampas med en abort som jag gjorde när jag var 15 år.  Jag är nyss fyllda 16 år.  för ca 6 månader sen så fick jag reda på att jag var gravid. Min pojkvän sa att han helst ville vänta att skaffa barn men jag fick avgöra själv hur vi skulle göra. Han skulle hjälpa till även fast jag skulle behålla barnet. han är 20 som han nyss har fyllt, världens underbaraste! Han var ett väldigt stort stöd. Just då när jag skulle berätta för min pappa som jag bodde med, pappa ville inte veta av mig när han fick reda på det, han är  den som vill att man ska vänta med sex till man är gift. Men det är bara 4 månader jag gjorde en abort.  Jag gick gravid i två månader innan jag bestämde mig för en abort. Så illa som jag mådde när jag var gravid  men guud va härlig känsla det blev i magen! Man kände hur det var något som far runt  i alla håll och kanter! Men Efter två dagar ångrade jag mig. Min fästman som han nyss har blivit kommer fram och säger att barn är det vi tar så fort du har tagit studenten.  Han är verkligen kärlek. Och jag vet exakt att han inte skiulle kunna vara otrogen eller ens tanke på att lämna mig. jag går andra året på Gymnasiet, jag började i skolan ett år tidigare än vanligt. Min mamma gav mig det, innan hon gick bort... Tragiskt nog så minns jag bara de få minnena av henne. Men jag sörjer henne än, fast det är 10 år sen.


Det är bara att fråga något om ni har frågor. Jag kommer att skriva och berätta massor och allt annat om mitt liv. Men mesta dels hur jag ska göra för att komma i gång efter detta, efter aborten och att min pappa kastade ut mig. Och han säger även i dag att jag inte är hans dotter. Men allting för att en kondom inte höll. Och jag fick inte ens gå till en ungdomsmottagning, men han kontrollerade allting jag gjorde. Väldigt jobbigt för mig. Men i dag bor jag delvis hos min farfar som är 67år med min farmor på 58 år.  Men jag bor mest hos min kille. Som jag inte skulle veta vad jag skulle göra utan, samma sak med farmor och farfar<3 Älskar dem så otroligt!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0